|
Vliedberg "Berg van Troje".
Aan de Monsterweg in het dorp Borssele (gemeente Borsele) ligt de vliedberg "Berg van Troje".De vliedberg heeft een archeologische functie, is een Rijksmonument en is ingeschreven in het Monumentenregister onder nummer 45962.
De datering van de vliedberg is 11e - 13e eeuw.
De vliedberg Berg van Troje is 6,4 meter hoog, heeft een doorsnede van +35 meter en is gedeeltelijk omgeven door een sloot of gracht.
Het terrein rondom de vliedberg is beschermd gebied.
De vliedberg is beplant met knotwilgen en is het restant van het toenmalige mottekasteel van de "Heren van Borssele".
Deze berg is aangelegd in de 10e of 11e eeuw en heeft waarschijnlijk dienst gedaan als woonterp en was ca 3 meter hoog. Rond de 12e eeuw is de berg verhoogd naar 4.7 meter en ging vanaf dat moment dienst doen als mottekasteel. Vroeg in de 13e eeuw werd de vliedberg nogmaals verhoogt en nu tot een hoogte van ruim 7 meter en werd er een stenen ringmuur geplaatst van ca 1.9 meter dik met steunberen die een grondkerende werking hadden.
De vliedberg werd omringd door een gracht en had een uitkijktoren en de hoofdburcht werd met een loopbrug verbonden aan de lager gelegen voorburcht. De hoofdburcht had een palissade met kantelen en een weergang. Het plateau was 9.5 meter bij 12 meter en de hoofdburcht zelf was van baksteen en was 7 meter bij 6 meter groot en had een kleine toren.
Van de Nederhof zijn geen zichtbare restanten meer maar er zijn bij opgravingen resten gevonden van een stenen muur met een diepe fundering. De resten van de Nederhof zijn door egalisatie t.b.v. akkerbouw verloren gegaan. In de Tweede Wereldoorlog zijn er in deze vliedberg twee dunwandige bunkers gebouwd door de Duitsers en deze bunkers liggen er nog steeds. Stichting Bunkerbehoud heeft i.s.m. Stichting Zeeuws Landschap besloten om de bunkers op te meten, deze af te sluiten en onder de grond weg te werken.
Borssele is een middelgroot dorp en heeft een beschermd dorpsgezicht. Al in de Middeleeuwen van Borssele bekend onder verschillende schrijfwijzen; Berselre, Brumsale, Brinsilla en Borsale. Pas in de 19e eeuw werd de schrijfwijze Borsele of Borselen. Het dorp werd ook wel genoemd naar het in de 16e eeuw verdronken dorp Monster.
Om het onderscheidt te maken met de naam van het dorp en de naam van de gelijknamige gemeente Borsele schrijft men nu de dorpsnaam met dubbel S, "Borssele".